28 Mart 2018 Çarşamba

ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİNİ DESTEKLEYİCİ ÖNERİLER

ÇOCUKLUK

Çocukluk bireyin geleceğini şekillendiren ve tıpkı bir binanın temeli gibi sağlam,dayanıklı,dolu ve gerekli olan malzemeyle doldurulması gereken süreçtir.İlk çocukluk ise okul öncesi döneme denk gelmekte ve bu dönem çocuğun öğrenmeye en açık olduğu zamanı kapsamaktadır.Hepimizin bildiği gibi gelişim bir bütündür ve tüm gelişim alanları yeterince desteklendiği zaman gerçek anlamı ile gelişim yaşanır.Bu yazıda gelişimin bir alanı olan dil gelişimi hakkında bazı ipuçlarından bahsetmek istiyorum.

DİL GELİŞİMİ

Dil gelişimi de diğer gelişim alanları gibi doğumla başlayan ölümle biten bir süreci kapsar.Önemli olan doğru zamanda doğru gelişimsel aşamaları kaydetmektir.Okul öncesi dönemde dil gelişimi ile ilgili olarak;

-Çocuğunuza yaşantınızdan bahsediniz,duygu,düşüncelerinizden bahsediniz ve çocuğunuzun da sizinle iletişim kurması için model olarak cesaretlendiriniz.
-Çocuğunuzun size anlattıklarını dinleyiniz ve dinlediğinize dair ifadeler kullanınız.
-Çocuğunuzla sohbet ederken göz teması kurunuz.
-Çocuğunuzun sizi kitap okurken görmesini sağlayınız ve çocuğunuza da kitap okuyunuz.
-Okuduğunu,izlediğini,yaşadığını,hissettiğini,düşüncesini anlatıp kendini ifade edebileceği ortamlar sununuz.
-Tekerleme-parmak oyunu,bilmeceler öğretiniz.Ezberletmeye çalışmayınız ara ara birlikte tekrar etmeniz yeterli olacaktır.


 Yukarıdaki maddeler genel olarak yapmamız gerekenlerdir.Bunların yanı sıra çocuğunuzun yaşına-gelişim dönemine ve özelliklerine uygun olarak dil gelişimi çalışmaları-etkinlikleri uygulamanız onun yararına olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder