25 Ocak 2015 Pazar

ÇOCUKLARA SAAT KAVRAMI NASIL ÖĞRETİLİR?

Çocuklara saatin ifade ettiği zamanı öğretmek başlangıçta zor gibi görünse de özellikte tam, yarım ve çeyrek saatleri öğretmek gece-gündüz ve sayı kavramının hemen ardından kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir..
Unutulmaması gereken hazırbulunuşluk düzeyleridir.Saatlerin ne işe yaradığını,çeşitlerini, akrep ve yelkovanı anlatıp tanıttıktan sonra sırasıyla tam, yarım ve çeyrek saatleri öğretebilirsiniz.
(Eğer çocuğunuz ilkokulda ve 60'a kadar olan sayıları biliryorsa diğer zaman dilimlerini de öğretebilirsiniz ancak okul öncesi dönem çocukları için bu zor bir kazanım olabilir)Öğrenmelerin pekişmesini sağlamanın basit ama en etkili yolu ise onun günlük rutinlerini saatla göstermek,yaşantısı ile ilişkilendirmesini sağlamak olacaktır.Örneğin sabah 7'de uyanıyoruz, 8 de okula gidiyoruz, öğle yemeğimizi 12'de yiyoruz, saat 5 'de okuldan çıkıyoruz vs.

1-Saatleri tanıtma sürecinde mini bir saat müzesi kurabilir,çocukların saatleri ayrıntılı olarak incelemesini sağlayabilirsiniz:
Saat müzesi 1

Saat müzesi 2
2-Çocukların odaları için süslü püslü saatler hazırlamasını sağlayabilirsiniz:


3-Çocukların saatleri tanımalarının ardından okuma yazmaya hazırlık çalışmaları ile öğrenmelerini destekleyebilirsiniz:
Saat kavramı çalışma sayfası 1

Saat kavramı çalışma sayfası 2

Saat kavramı çalışma sayfası 3




20 Ocak 2015 Salı

TABAKLARLA "KARDAN KAFALAR" YAPALIM MI?

Plastik ve köpük tabaklar çocukların güvenle etkinliklerinde kullanabilecekleri materyallerdir.Şekilden şekle sokabiliriz onları.Kimi zaman bir saat, kimi zaman koca göbekli bir ayıcık ve şimdi de "Kardan Kafa" olarak karşımıza çıkacaklar.
Kardan kafalarınızı tamamlandıktan sonra onların öyküsünü oluşturmalarını sağlayabilir ya da göz deliği açarak maskeye dönüştürerek drama çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.
Kardan kafaların çocukları mutlu etmesi,mutlu çocuklarının da mutlu hikayeler anlatmasıdileğiyle:)

Kardan kafaların yapımı için;
-Köpük tabak
-Yapıştırıcı
-Eva
-Makas
-Kalem ve
-Maket göz'e
ihtiyacınız olacak.Etkinliğin fotoğrafları aşağıda yer almaktadır.








14 Ocak 2015 Çarşamba

Gece-Güngüz Kavramı ve Matematik Etkinliği

Gece-gündüz kavramını çocuklara öğretmek için bir çok etkinlik tasarlayabiliriz.Yaşamın içinden öyküler oluşturmalarını isteyebilir, yıldız gözlem dosyası hazırlamalarını isteyebilir, ay'ın gözlemlenmesini ve her gün resimlenmesini sağlayabiliriz...
Ben gece-gündüz kavramı ile matematik çalışmalarını biraz harmanlayarak uyguladığım çalışmayı paylaşıyorum sizinle.
İhtiyaç duyduğumuz şeyler yıldız ve güneş şekilleri.Çocuklarla gece-gündüz etkinlikleri uyguladıktan sonra örüntü ve gruplama çalışmaları ile etkinliklerinizi çeşitlendirebilirsiniz.2 yıldız 3 güneş, 2 güneş 1 yıldız vs. çocukların hazırbuunuşlukları doğrultusunda belirteceğimiz örüntü kuralını uygulamaları için rehberlik ediyoruz.Çalışmaların devamında bunu bir yarışmaya döüştürebilr, belirtilen zamanda en uzun örüntüyü oluşturmaları için rehberlik edebilirsiniz.
(Sayfanın sonunda gece-gündüz ve örüntü ile ilgili çalışma sayfaları yer almaktadır)











9 Ocak 2015 Cuma

KİM KORKAR AŞIDAN?

Hatırlıyorum da çocukken aşı günlerini hiç ağlamazdım.Aşı sıradan ve olması gereken birşeydi bizim ailede.Kimse ah çocuğum yarın da aşı olacaksın ay sakın ağlama demezdi mesela.Ağlamazdım ben de :)

Yaşadıklarım, gözlemlerim ve aldığım eğitimleri harmanladığımda genellikle aşı ile ilgili korkuları yaratan ne yazık ki biz yetişkinleriz diye düşünüyorum :(
(Tabiki çocukların önceden yaşadıkları hastane yaşantıları gibi olumsuz durumlar dışında)
Peki biz ne yapıyoruz? Olması gereken şeyleri abartıyor, özellikle olumsuz kısmını vurguluyoruz.Oysa ki olumlu tarafından göstersek hiç bir sorun kalmayacak...
Benim bu konudaki korkuları engelleyeceğini düşündüğüm birkaç önerim olacak.
-Çocuklara aşının ne olduğunu onların algılayabileceği dilde anlatalım.
-Aşılanmadığımızda neler yaşayabileceğimizi onların algılayabileceği dilde anlatalım.
-Sürecin sonunda önemli bir hastalıktan korunmuş olacağı için mutlu olmasını sağlamaya çalışalım ve bunu için kısa öykücükler oluşturarak anlatalım,eğlenceli canlandırmalar yapalım.
-Ama lütfen "korkma,ağlama" gibi sözcükleri kullanmayalım

Benim aşı için hazırladığım kağıt kuklalarım ve mikrobum var ,bu konuda bana yardımcı olan.Onlarla kısa öykücükler oluşturuyoruz.Siz de bunlar gibi kuklalar hazırlayabilir aşı hakkında çocuklarınızla sohbet edebilirsiniz.


1 Ocak 2015 Perşembe

POŞET DOSYADA BİTKİ YETİŞTİRELİM Mİ?

Hepimizin çocukluğunda yaptığı deneylerden biri pamuk içinde bitki yetiştirmektir muhakkak.Bu günümüzde de devam eden geleneksel bir çalışma.Ama kendisini biraz geliştirdik :)Süreç daha şeffaf hale geldi.Bunun için ihtiyacınız olan şeyler aşağıda.

Şeffaf dosyada bitki yetiştirme:

Malzemeler:
-Bakliyat tohumları
-Pamuk
-Şeffaf poşet dosya
-Su
-Bant

Uygulama:
Pamukların içinde çocukların tohumları yerleştirmesi sağlanır.Bu pamuk şeffaf dosyanın içine yerleştirilir ve güneş gören bir cama yapıştırılır.Çocukların tohumları sulaması sağlandıktan sonra bitkilerin sorumluluğunun onlarda olduğu belirtilir ve süreç boyunca gözlemler yapılır.Birkaç gün sonra tohumlardaki hareketlilik gözle görünür hale gelecek ve bunu izleyebilmek çocukların çok hoşuna gidecek :)













SAKLANAN SAYILAR

Sayı kavramını öğretirken içine birez sanat etkinliği serpiştirelim derseniz bu çalışma size göre.Çocuklara içinde bir rakamın olduğu sayfayı veriyoruz ve bu rakamın saklambaç oynamak istediğini,saklanması için bizim hayal gücümüze ihtiyacı olduğunu söylüyoruz.Daha sonra da saklanmaya başlayan rakamların şekilden şekile girişlerini izliyoruz:)

İŞTE BİZİM SAKLANAN 6'LARIMIZ :)







OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA ÖĞRENME MERKEZLERİNİN DÜZENLENMESİ

Güncellenen yeni programla birlikte sınıflara bir düzen bir huzur geldi diyebilirim.Öğrenme merkezlerinin oluşturulması çok yerinde bir adım olmuş.Uygulama sürecinde ciddi bir fark yaratıyor bir önceki sınıf düzeni ile kıyaslandığında.Hala merkezleri oluşturmayan arkadaşlar varsa şiddetle tavsiyte ediyorum:)

BAZI ÖĞRENME MERKEZLERİNDEN GÖRÜNTÜLER

BLOK MERKEZİ

FEN MERKEZİ

FEN MERKEZİ

DRAMATİK OYUN MERKEZİ

KİTAP MERKEZİ

FEN MERKEZİ

FEN MERKEZİ

İDEAL ÖĞRENME MERKEZLERİ

1. Blok Merkezi

2. Dramatik Oyun Merkezi
3. Sanat Merkezi
4. Kitap Merkezi 
5. Fen Merkezi
6. Kum ve Su Masası
7. Müzik Merkezi
 
8. Giriş ve Bekleme Alanı