14 Haziran 2014 Cumartesi

ÇOCUKLAR İÇİN : ŞEKERLEMELER VE ÇİKOLATALAR

Çocuklarınızın abur cubur yemesinden hoşlanmadığınızı duyar gibiyiz:)


Peki bu çocuğa nasıl anlatılmalı? Sakın çikolata yeme hasta olursun dediğinizde muhtemelen çok fazla etkili olmayacaktır.Bu sorunu çözmek için bazı önerilerimiz var:

1-Çocuklar abur cubur sever çünkü gittikleri her markette en cazip reyon abur cubur reyonudur.Tatları da cazip olduğu için karşı koymak çok zordur.Bu nedenle markete gitmeden önce alış veriş listenizi birlikte oluşturunuz ve onun da ihtiyaçlarını belirtmesini,listeye yazılı olan ürünleri alacağınızı belirtiniz.Listeye sadece 1 tane abur-cubur yazdırabileceğini söyleyerek çok fazla tüketmesinin önüne geçebilirsiniz.
2-Çocuğunuzun yemesini istemediğiniz hiç bir ürünü siz de yemeyiniz ve ona model olunuz.
3-Abur-cubur yemesinin sakıncalarını açıkca anlatınız ve yasaklamadan kendi kararını yememek üzere yapması için destekleyiniz.
4-Evizinde ev yapımı pratik aparatifler hazırlayarak ilgisini bu yiyeceklere çekmeye çalışınız.
5-Sorun yaşadığınız her konu ile ilgili mini öykücükler oluşturarak ona anlatınız ve öykü kahramanları ile özdeşim kurmasını sağlayarak davranış değişikliği oluşturmaya çalışınız.


ŞEKERLEMELER VE ÇİKOLATALAR



   Kırmızı,mavi,pembe,mor… Ne çok renk vardı vitrinde,Tuti’nin ağzı sulanmıştı, şekerlemelerin renkleri gökkuşağı gibiydi.Her renkten bir tane almaya karar verdi,hepsini happuru huppuru yedi.Az ilerde de çikolata çeşitleri vardı,sütlü,çilekli,kakaolu çikolataları Tuti çok severdi.Dayanamadı onlardan da aldı ve annesi görmeden çikolataları da yedi bitirdi.
   Tuti annesinin sesi ile irkildi,Tuti haydi eve dönüyoruz,akşam yemeği için hazırlık yapmalıyız dedi.
   Eve geldiler annesi ile birlikte gerekli malzemeleri ayırıp,diğerlerini dolaba yerleştirdiler ve yemek yapmak için hazırlıklara başladılar.Tuti havuçları yıkadı,annesi patatesleri doğradı,bezelye taneciklerini kabuklarından birlikte çıkarttılar ve işbirliği yaparak lezzetli bir yemek hazırladılar.
   Din don,din don...Zil çaldı,gelen Tuti’nin babasıydı.Tuti babasını öperek karşıladı ve sofra hazırlıklarına babası da katıldı.Her şey hazırdı,afiyet olsun dedi babası ve akşam yemeği başladı….
Aaaa o da nesi? Tutinin tüm iştahı kaçmıştı.Hazırladıkları lezzetli yemekten bir kaşık bile yiyemiyordu.Aklına çikolatalar ve şekerlemeler geldi,ama kimseye bu hatadan bahsedemedi.Annesi ona önceden söylemişti:”Çikolata ve şekerlemeler abur cuburdur, iştahını kapatırlar,hastalıklara davetiye çıkartırlar…”
   Tuti özür dileyerek masadan kalktı,karnı ağrımaya başlamıştı.Hemen yatağına yattı.Annesi ile babası onun için endişelendiler,hemen Tuti’nin yanına geldiler.Tuti yaptığı hatayı anlattı...................................?

Öykünün devamında neler yaşanacak?
Sizce Tuti’ye ne olacak?
Öyküdeki doğru ve yanlış davranışları söyler misiniz?
Siz Tuti olsaydınız ne yemeyi tercih ederdiniz?






Written by Güldal ÖZTÜRKJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder