8 Haziran 2014 Pazar

YAZ TATİLİNDE ÇOCUĞUNUZU İLKOKULA HAZIRLAMANIZ İÇİN ÖNERİLER

Okul öncesi eğitim döneminden ilkokula geçen çocuklar farklı bir sistemle tanıştıklarında okula uyum sorunları yaşayabilmektedir.Bu sorunlar genellikle sistem farklılığı ile ilişkili olabilmektedir.Bu farklılıklar şöyle özetlenebilir:
  1. Öğretmen değişikliği
  2. Ders saati süresi
  3. Teneffüs zamanları
  4. Sınıf içi düzen farklılıkları
  5. Eğitim içeriğinin yoğunlaşması
  6. Arkadaş değişiklikleri
  7. Yardımcı abla-teyzelerin olmaması vb...
  8. Ders notlarının olması
Sayamadığımız bu gibi farklılıklar sonucu rutinlerinin değişmesi çocuklarda bocalamaya sebep olabilmektedir.Çocuklarınızın bu değişim sürecine adaptasyonunu kolaylaştırmak için bir çok yöntem ve etkinlik uygulayabilir,onun ilkokula hazırbulunuşluğunu arttırabilirsiniz.

İlkokula hazırlanıyoruz :)

  1. Çocuğunuzu başlayacağı ilkokula yaz döneminde götürerek okulu gezdiriniz.Okulu tanımasını sağlayınız.Okul bahçesinde orada yaşayacakları güzel anılar hakkında bilgilendirerek okulu ile duygusal bir bağ kurması için destekçisi olunuz.
  2. Çocuğunuzun yanında çocuğumu A öğretmene vermek istiyorum,B öğretmen mi olmalı ki,C öğretmen de şöyleymiş gibi yorumlamalar yapmayınız.Öğretmen olgusu çocuğun gözünde seçilebilecek bir nesneye dönüşmesin ki saygısını yitirmesine sebep olmasın.
  3. Anaokulu-anasınıfı ile ilkokul sınıflarının arasındaki farkları bulma oyunu oynayarak bu farkları kendisinin tespit etmesini sağlayınız.Nedenleri hakkında konuşunuz.Örneğin:Anasınıfında sınıf ayakkabısı giyiyorduk çünkü sınıf halımız vardı ancak birinci sınıfta yerde halı ve sınıf ayakkabısı olmayacak vb.
  4. Teneffüslerin niçin yapıldığını kendisine anlatınız: Teneffüsler bizim tuvalet ihtiyaçlarımızı karşılamamız,yemeğimizi yememiz,ders öncesi kalem açma vb. hazırlıklarımızı yapmamız,arkadaşlarımızla oynamamız içindir.Vb...
  5. Çocuğunuzun gelişim dönemi özelliklerini destekleyici etkinlikler uygulayınız.
  6. Tatili fırsata çevirmesini ve okul öncesi dönemde yaptığı okuma yazmaya hazırlık aktivitelerini tekrar etmesini sağlayınız
  7. Zamanı planlayarak yaşamayı öğretiniz ve sınırsız özgürlükten onu koruyunuz.
Tatilde evde yapılabilecek çalışmalar konusunda yapacağımız paylaşımları takip edebilir,bu çalışmalarla çocuklarınızı destekleyebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder