2 Haziran 2014 Pazartesi

OKULLAR KAPANIYOR TATİLDE ÇOCUĞUM NE YAPMALI? DİYENLER İÇİN

Okulların kapanmasına sayılı günler kaldı.Öğrenciler mutlu,öğretmenler hüzünlü ve yorgun, aileler ise düşünceli...



"Tatil"öğrenciler için özgürlüğün tam adı :)
Ancak bu özgürlük dozu aşıldığında okula dönüş zamanı onlar için istenmeyen bir zorunluluk olmaya başlayacaktır.Aileler ise kontrolü kaybettiği için sil baştan okula uyum süreci sorunlarına çözüm bulma derdine düşecektir.
Biz bu sorunlar oluşmadan önlemimizi almanız için fikir üretmeye karar verdik.İşte sizler için hazırladığımız tatil rehberi:

1.Belirsizlikler çocuklar için sonradan kullanacakları birer koza dönüşebilir.Bu nedenle tatil planınızı okul kapanmadan anne-baba,çocuk toplantısı ve fikir alışverişi ile gerçekleştirmelisiniz.

2.Planınızda çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarını öncelikli tutunuz.Örneğin resim yapmaktan hoşlanmadığı halde onu bir resim kursuna göndermek onun için bir işkenceye biçimi olarak algılanacaktır.Bunun yerine çeşitli seçenekler sunup arasından birini seçmesini sağlayarak kontrollü özgürlük hakkı tanımış olursunuz ki bu her iki taraf içinde olumlu sonuçlar doğurur.

3-Planınızda gerçekleştirme ihtimaliniz olan eylemleri açıkça belirtiniz.Çocuklar bu planların ihtimal içerdiğini bilsin ve hayal kırıklığı yaşamasınlar.Örneğin yaz tatilinde yurt dışı seyehati planlıyorsunuz ancak izin probleminizi henüz aşamadınız ve aşamama ihimaliniz devam ediyor.Bu durumu çocuğunuzla açıkça konuşmalısınız ki arkadaşlarına hevesle anlattığı ve üzerine hayaller kurduğu bir plan gerçekleşmediğinde yıkıma uğramayıp,temkinli davranabilisin.

4.Yaptığınız tatil planlarını ona ödül ya da ceza olarak sunmayınız.Ödül ve cezayı yaşam biçimi haline getirmesine sebep olursunuz! Ders notları onun hayatını bağlar.Bu notların kendi geleceğini etkileyecek unsurlar olduğunu ve sorumluluğunun kendi gelecek planını yapmak olduğunu aklından çıkartmasın.

5.Çocuğunuzun evde boş boş tv izlemesine izin mi veriyorsunuz? Kötülük,en büyük kötülük.Oysaki o genç beyni ve fikirleri ülkemizin geleceği için birer hazine.

6.Dedeler ve nineler :) onlar unutulmamalı.Akraba bağlarını kuvvetlendirici ziyaretler tatilin vazgeçilmezi olmalı.

7.Hobiler! Donanımlı olmasını istediğiniz bu cevheri donatın hobilerle! Takı tasarımı,koleksiyonculuk vb. binbir çeşit hobi edinme zamanı.

 http://www.acemiyim.com/cocuklar-icin-hobinin-onemi.html

8.Yıl tekrarı için zaman ayrılmalı.Ben bu yıl ne yaptım acaba diye dönüp bakması sağlanmalı.

9-Kitaplar... Tatil planlarının olmazsa olmazları...

10.Beni bu yıl ne bekliyor? Gelecek planlarım ne olmalı? Oturulup tek tek yazılmalı!

Şimdilik bizden bu kadar...
Sizce bir aile tatil planlarında neleri unutmamalı?   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder